خوش آمديد!
10:38 شنبه 1 ارديبهشت ماه ، 1403
تغییر آدرس سایت
اطلاعیه مهم آدرس سایت از HLachini.com به آدرس HLachini.elewiz.com تغییر پیدا کرده است.
حتما لینکهای صفحات خود را به آدرس جدید تغییر دهید.
همچنین سایت جدیدی نیز بزودی به آدرس EleWiz.com راه اندازی خواهد شد.

مترجم گوگل

Google Translate

فروشگاه

نرم افزار


نرم افزار LTG
نرم افزار تولید کننده سورس بسکام تابلوروان 16 در 64
تعداد:


GIF Code Wizard
تبديل انيميشن به كد تابلوروان
تعداد:


مدارات آماده


ماژول Wav Player
Mono/Stereo 8khz-48Khz
تعداد:


پروگرامر هوشمندUSB برای AVR
پروگرامر AVR با قابلیت درج تمامی میکروکنترولرها از پین یک زیف سوکت و تامین کلاک جهت پوشش تمامی حالات فیوزبیت CKSEL
تعداد: 50


ليست محصولات
SMS خبرنامه

SMS

جهت دريافت رايگان تازه هاي سايت شماره مويايل خود را به همراه نام و نام خانوادگي به شماره 99009123812060  ارسال كنيد.

عضویت در خبرنامه

ایمیل - Email



تازه های سایت
· موتور همو پلار در 10 ثانيه[ 5 نظر - 15312 مشاهده ]
· نصب برنامه در Slax[ 9 نظر - 11668 مشاهده ]
· ورود به محيط Slax[ 16 نظر - 12106 مشاهده ]
· خواندن فایلهای MMC و SD با فرمت FAT16 , FAT32[ 33 نظر - 25936 مشاهده ]
· رله کنترل فاز Three Phase Monitor[ 35 نظر - 30023 مشاهده ]

[ موارد بیشتر در بخش اخبار و تازه ها ]
کیت نمایشگر سحرآمیز

صنعتی: تایمر راه پله دیجیتالی Digitally Stair Timer

قبلا با یک نمونه از مدارات رله راه پله آشنا شدید. در اینجا قصد دارم مدار دیگری را برای شما بررسی کنم. این مدار نیز از یک آی سی 555 برای اندازه گیری زمان استفاده کرده و از این جهت با مدار قبلی شباهت زیادی دارد. اما فرق این مدار با مدار قبلی نحوه نتظیم زمان است. در مدار قبلی از یک ولوم جهت تنظیم زمان استفاده کرده بود. اما این مدار بجای این کار از یک مدار دیجیتالی استفاده کرده که بصورت تاچ یا همان لمسی عمل میکند. و با هر بار تاچ شدن زمان بر روی مقدار جدید تنظیم میشود، و البته برای اینکه کاربر هم از مقدار تنظیم شده مطلع شود تعدادی LED نشانگر نیز بر روی آن قرار داده شده. که با هر بار تاچ شدن یکی از LED ها روشن میشود که نشان دهنده زمان جدید است.(تصویر 1)

تصویر 1

تایمر راه پله دیجیتالی

همانطور که مشاهده میکنید این مدار بسیار جذاب تر از مدار قبلی است. اما نحوه تاچ کردن در این مدار چگونه پیاده سازی شده است؟ اگر به مدار دقت کنید با توجه به ترمینال خروجی آن که در تصویر پیداست میتوان حدس زد که مدار ابعاد کوچکی دارد، و طراح با استفاده از هنر و تکنیک طراحی توانسته این مدار را با کمترین قطعات طراحی کند. و برای شما دوستان هم حتما روش و چگونگی انجام اینکار جالب است. بخصوص که با ایده گرفتن ازاین مدار میتوانید طرحهای مشابه را نیز طراحی و پیاده سازی کنید. پس با ما همراه باشید تا به بررسی این مدار بپردازیم.



در این مدار از یک صفحه فلزی برای لمس توسط کاربر استفاده شده است. این صفحه از طریق مقاومت R6 به بیس ترانزیستور Q3 متصل است. این ترانزیستور با ترانزیستور Q2 بصورت دارلینگتون بسته شده است. در نتیجه هر وقت شما صفحه فلزی را لمس میکنید بدلیل وجود مقداری ولتاژ خفیف در بدن این ولتاژ باعث تحریک بیس ترانزیستورها میشود و جریانی از سمت کلکتور خود به امیتر منتقل میکنند. این جریان با عبور از خازن C6 در آن بصورت ولتاژ ذخیره میشود و با رسیدن به حد معینی باعث تحریک ورودی کلاک شمارنده ده دهی 4017 میشود. در صورتیکه دست از روی صفحه برداشته شود. دیگرترانزیستورها تحریک نشده و وخازن نیز از طریق مقاومت موازی با آن (R7) تخلیه  میشود و لتاژ آن دوباره به صفر برمیگردد .(تصویر 2)

تصویر 2

نقشه تایمر راه پله دیجیتالی - رله راه پله

 شمارنده 4017 با هر بار تحریک شدن کلاک آن یکی از ده خروجی خود را یک میکند و سایر خروجی ها در سطح صفر باقی می مانند. زمانیکه خروجی اول فعال میشود ، دیود D8 روشن میشود و باعث روشن شدن LED اول (D18 ) میشود. البته مقاومت R8 مانع از عبور جریان زیاد دیود فوق میشود. از طرفی ولتاژ خروجی از 4017 از طریق مقاومت 180 کیلواهمی R3 باعث شارژ شدن خازن C4 میگردد. در صورتیکه ولتاژ به حد آستانه تحریک پایه 6 آی سی 555 برسد باعث صفر شدن خروجی آی سی پایه 3 میشود و پایه 7 آی سی نیز صفر میشود و خازن را دشارژ کرده و ولتاژ دوسر آن را صفر نگاه میدارد. به عبارت دیگر هنوز رله فعال نشده و فقط شما زمان را بر روی حالت اول که 1 دقیقه است انتخاب کردید.

حال اگر کسی یکی از کلیدهای راه پله را بزند ولتاژ برق شهر از طریق پایه مشترک رله و تیغه بسته آن به ورودی بیس Q1 از طریق مقاومت R5 و دیود D5 میرسد.و با توجه تقسیم ولتاژی که بین مقاومت R5 و مقاومت R4 انجام میشود 55 هزارم آن به بیس ترانزیستور خواهد رسید. مثلا اگر ولتاژ برق را 220 ولت در نظر بگیریم ، ولتاژی در حدود 1.2 ولت به ترانزیستور خواهد رسید و این ولتاژ برای روشن کردن آن کفایت میکند. و درنتیجه ولتاژ کلکتور آن به حدود صفر رسید و چون کلکتور به پایه 2 آی سی متصل است، این پایه تحریک شده و خروجی آی سی فعال میشود و رله روشن میشود. با روشن شدن رله تیغه بسته آن باز میشود عملا دیگر ترانزیستور Q1 از حالت تحریک خارج میشود. از طرف دیگر تیغه باز رله نیز بسته میشود و فاز را به ترمینال مشترک COM منتقل میکند، در نتیجه لامپ ها از طریق رله روشن باقی می مانند.

از طرف دیگر پایه 7 آی سی قطع شده و خازن آزاد میشود و شروع به شارژ شدن به ترتیبی که در بالا به آن اشاره شد میکند. و پس از طی زمان معین با رسیدن ولتاژ آن به آستانه تحریک آی سی 555 ، باعث قطع رله و بازگشت مدار به حالت اول میشود(لامپ های روشنایی نیز خاموش میشوند) و پایه 7 مجددا صفر شده و خازن را دشارژ کرده و آنرا در سطح صفر نگه میدارد.

اما در صورتیکه خروجی دوم آی سی 4017 نیز فعال باشد به دلیل اینکه آند دیود D9 به آند D8 متصل است، دیود D9 روشن شده و D8 خاموش میشود و تاثیری در عملکرد مدار نخواهد داشت، دلیل اینکار از سوی طراح این بوده که در این مدار 7 حالت مختلف در نطر گرفته شده که 6 تای آن برای زمانهای مختلف و آخری برای حالت دائم روشن است. و از طرفی آی سی 4017 ده خروجی دارد که طراح سه خروجی اضافه را بعنوان حالت مشترک در نظر گرفته است.

در صورتیکه خروجی سوم فعال شود LED دوم D19 روشن میشود که نشان دهنده زمان دو دقیقه است. در این حالت خازن C4 از طریق دو مقاومت 180 کیلو اهمی R9 و R3 شارژ میشود و در نتیجه زمان شارژ آن دو برابر حالت اول میشود. یعنی زمان از 1 دقیقه به 2 دقیقه میرسد.

با فعال شدن یکی از خروجی های چهارم تا ششم،LED سوم به نشانه زمان 5 دقیقه روشن میشود و خازن C4 از طریق سه مقاومت R10 و R9 و R3 شارژ میشود که مجموع این مقاومتها 470+180+180برابر 830 کیلو اهم میشود که حدود 5 برابر حالت اول خواهد بود.

با فعال شدن خروجی هفتم، LED چهارم به نشانه 10 دقیقه روشن میشود. که مجموع مقاومتهای R11 و R10 و R9 و R3 قرار گرفته در مسیر شارژ C4 زمانی در حدود 10 دقیقه تاخیر را ایجاد خواهد کرد.

با فعال شدن خروجی های هشتم و نهم نیز این مسئله تکرار میشود.

اما با فعال شدن خروجی دهم فقط LED هفتم روشن میشود و هیچ جریانی به سوی خازن C4 برای شارژ کردن آن ارسال نمیشود. در نتیجه خازن شارژ نشده و خروجی تایمر قطع نشده و لامپهای روشنایی بصورت دائم روشن خواهند بود.

در ساخت مدار دقت کنید که بدلیل ترسیم این مدار در نرم افزار پروتیوس خطوط تغذیه این آی سی ترسیم نشده که شما باید پایه 16 را مثبت تغذیه و پایه 8 را به منفی مدار متصل کنید.

نمای پایه های آی سی 4017

جهت دانلود نقشه در ابعاد بزرگتر بر روی لینک زیر کلیک کنید.

http://www.hlachini.com/images/uploads/Digitally_Stair_Timer.gif

به نظر من این مدار بسیار طراحی زیبا و شیرینی داشته و نشان دهنده هوش و تجربه بالای طراح آن است. اما نکاتی که در بالا بررسی نشد:

 توجه داشته باشید که شاید این شبهه برای شما بوجود آید که چرا وقتی یک LED مربوط به خروجی فعال 4017 روشن میشود LED های بالاتر و یا پایین تر روشن نمیشوند؟ دلیل آن این است که در این مدار هر LED که روشن شود، LED های پایین آن بدلیل اینکه آندشان به خروجی آی سی ها وصل است(دیودهای بین آی سی و LED روشن هستند) و این خروجی ها چون صفر هستند باعث خاموش شدن LED میگردند. اما LED های بالاتر با اینکه آندشان به دیود های سر راه خروجی آی سی وصل است، اما چون آند آن دیود به صفر بوده و از طرفی کاتدشان از طریق مقاومت طبقه پایین به ولتاژ متصل است عملا بدلیل در بایاس معکوس بودن خاموش هستند. حالا  دقت کنید تمام کاتد LED ها بهم وصل است و طبق قانون دیودها هر دیودی که که آندش به ولتاژ بالاتری وصل باشد، روشن میشود و ما بقی خاموش خواهند بود. در نتیجه فقط LED که مستقیما به خروجی فعال آی سی وصل است روشن خواهد بود.

خازن C7 که بصورت موازی با تیغه باز رله قرار گرفته خازن جرقه گیر است و از ایجاد جرقه در هنگام قطع و صل این تیغه رله جلوگیری میکند. که باعث افزایش عمر مفید کنتاکت های رله خواهد شد.

خازن C5 فقط در لحظه اولی که مدار به برق متصل میشود ویا در زمانهای که برق قطع و وصل میشود کاربرد دارد. به این صورت که هنگامیکه برق برای اولین بار وارد مدار میشود این خازن دشارژ بود و باعث میشود که بصورت اتصال کوتاه عمل کرده و لتاژ پایه 2 آی سی 555 را بالا نگاه میدارد و این آی سی تحریک نشده و خروجی را فعال نمیکند و لامپها بی جهت روشن نمیشوند. البته بعد از چند لحظه این خازن شارژ میشود و پایه شماره 2 به حالت عادی برگشته و مدار میتواند کار خود را انجام دهد.

مقاومت R14  جریان مدار را بصورت دائم مصرف میکند و شاید در نگاه اول کاربردی برای آن به نظر نرسد. اما در واقع این مقاومت دو کار انجام میدهد. یکی در زمان وجود برق و دومی در زمان قطع برق! هنگامیکه برق در مدار وجود دارد این مقاومت با مصرف ان مانع از افزایش ولتاژ مدار و صدمه دیدن قطعات میشود. دقت کنید که در این مدار ما رگولاتور ولتاژ نداریم و فقط یک خازن در ورودی مدار باعث کاهش ولتاژ برق شهر میشود و در صورت عدم مصرف جریان در مدار قاعدتا ولتاژ تا حد برق شهر افزایش پیدا میکند. البته در سایر مدارات مثل مدار تایمر راه پله قبلی این مقاومت با یک LED نیز سری شده بود که نشان دهنده وجود تغذیه در مدار باشد. اما کار دوم این مقاومت در زمان قطع برق این است که ولتاژ ذخیره شده در خازن C5 را که در بالا به آن اشاره شد را تخلیه کند تا این خازن با وصل مجدد برق بتواند وظیفه خود را انجام دهد.



کلمات کليدي : رله راه پله تایمر 555 4017 شمارنده تاچ لمسی برق ساختمان صنعتی دیود دیجیتالی شارژ خازن دشارژ Digitally Stair Timer Diode Touch LED Capacitor Charge
ارسال شده در مورخه : جمعه، 8 مرداد ماه ، 1389 توسط lachini  چاپ مطلب

مرتبط با موضوع :

 رله کنترل فاز Three Phase Monitor  [جمعه، 24 دي ماه ، 1389]
 تایمر راه پله - Stair Timer  [سه شنبه، 5 مرداد ماه ، 1389]
 چشمک زن با LM317  [شنبه، 6 مهر ماه ، 1387]
 چشمک زن همه فن حریف!  [شنبه، 6 مهر ماه ، 1387]
 لامپ هشدار - فلاشر 220 ولت  [جمعه، 5 مهر ماه ، 1387]
 دیمر دیجیتال توسط میکروکنترلر ATmega8  [پنجشنبه، 7 شهريور ماه ، 1387]

نام شما: [ کاربر جدید ]

عنوان:
 
نظر:


:) ;) |) :- :( :0 :# *) ^) +)) :} |(( @: (:) :? :**

کد امنيتي : rul22zoq
تايپ کد امنيتي : [ بازگشت ]

لینک (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 27 مرداد ماه ، 1389
سلام خدمت شما دوست عزيز از آنجايي كه مطالب وبلاگ شما مفيد ديده شد لينك وبلاگ شما را در وبلاگمان قرارداديم لذا خواهشمندم متعاقبا هم شما لينك وبلاگ ما به نام قطب رباتيك-EITTCROBOTIC را در وبلاگتان با آدرس eittcrobatic.blogfa.com قرار دهيد متشكرم موفق باشيد


[ ارسال جوابیه ]


مشکل مدار تایمر راه پله (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 21 شهريور ماه ، 1389
آقای مهندس لاچینی سلام؛ بنده این مدار را ساختم ولی مقاومت R1 به شدت داغ می کرد حتی هنگامی که مدار در حالت بی کاری است و لامپ خاموش است، البته مقاومت R1 را 5W هم انتخاب کردم ولی فایده ای نداشت و نمی توان مدار را حتی برای 3 ثانیه در برق نگه داشت و مقاومت به حدی داغ می شود که نمی توان به آن دست زد در مدار تایمر قبلی هم همین قضیه بود و نمیتوان لامپ را برای مدت بیش از 5 ثانیه روشن نگه داشت، چاره چیست؟ یک سوال دیگری که داشتم این بود که پایه 8 و 16 آی-سی 4017 به کجا وصل می شود زیرا مدار را بستم ولی کار نکرد. با تشکر از زحمات شما


[ ارسال جوابیه ]


یک پیشنهاد (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 1 بهمن ماه ، 1389
جناب آقای مهندس لاچینی با سلام و احترام به استحضار می رسانم که نحوه فعالیت و توانمندی شما در ارایه مطالب مختلف در زمینه سیستمهای الکترونیکی بسیار جالب و مفید می باشد. امیدوارم که در این راه همواره موفق و سعادتمند باشید. در مورد مدار تایمر راه پله می توانید از بلوک تایمر راه پله از PLC LOGO نیز ایده هایی بگیرید که بسیار جالب است! شاد و تندرست باشید دوستدار شما مهدی حریری "مشاور در طراحی و ساخت انواع مدارهای الکترونیکی آنالوگ و دیجیتال" "آموزش حرفه ای نرم افزار Altium" hariri.mehdi@gmail.com


[ ارسال جوابیه ]


جناب مهندس (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 26 مرداد ماه ، 1390
متشکر از همه زحمات شما عزیز گرامی


[ ارسال جوابیه ]


[بدون موضوع] (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : پنجشنبه، 7 مهر ماه ، 1390
زرررررررررررررررششششششششششششششششششككككككك


[ ارسال جوابیه ]


چند سوال (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 20 مهر ماه ، 1390
سلام معذرت میخوام از چه ترانزیستورهایی استفاده کنیم؟؟؟ یه سوال دیگه اینکه ولتاژ دی سی مدار 12 ولت هست؟؟؟ ممنون میشم جواب بدین


[ ارسال جوابیه ]


جواد (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 18 فروردين ماه ، 1391
باسلام و آرزوی موفقیت برای شما اگر امکان دارد فایل پروتوس تایمر راه پله دیجیتالی را برایم ارسال کنید.متشکرم bahals@ymail.com


[ ارسال جوابیه ]


ارسال (امتیاز : 1)
توسط niazeman (renjeronline1@yahoo.com) در مورخه : دوشنبه، 2 بهمن ماه ، 1391
(مشخصات کاربر | ارسال پیغام شخصی)
با سلام تصویر گذاشته شده از مدار خیلی بی کیفیته و اصلا نمیشه مشخصات قطعات رو خوند.من به این مدار نیاز دارم.لطفا شماتیک این مدار تایمر صنعتی دیجیتالی لمسی رم با لیست قطعات مورد نیاز برای من ارسال کنید.من به تازگی عضو شدم.ممنون.خیلی ضروریه و فوریه


[ ارسال جوابیه ]


ارسال مشخصات (امتیاز : 1)
توسط niazeman (renjeronline1@yahoo.com) در مورخه : دوشنبه، 2 بهمن ماه ، 1391
(مشخصات کاربر | ارسال پیغام شخصی)
ببخشید معرفی نکردم سید مصطفی تقوی renjeronline1@yahoo.com


[ ارسال جوابیه ]

امتیاز دهی به مطلب
امتیاز متوسط : 3.37
تعداد آراء: 32


لطفا رای مورد نظرتان را در مورد این مطلب ارائه نمائید :

عالی
خیلی خوب
خوب
متوسط
بد

موضوعات مرتبط

مدارات صنعتی

پروگرامر و تستر آِی سی سانا با قابلیت تشخیص اتوماتیک قطعه و درج تمامی قطعات از پین یک زیف و تامین کلاک قابل استفاده در بسکام و کدویژن