خوش آمديد!
15:59 جمعه 31 فروردين ماه ، 1403
تغییر آدرس سایت
اطلاعیه مهم آدرس سایت از HLachini.com به آدرس HLachini.elewiz.com تغییر پیدا کرده است.
حتما لینکهای صفحات خود را به آدرس جدید تغییر دهید.
همچنین سایت جدیدی نیز بزودی به آدرس EleWiz.com راه اندازی خواهد شد.

مترجم گوگل

Google Translate

فروشگاه

نرم افزار


نرم افزار LTG
نرم افزار تولید کننده سورس بسکام تابلوروان 16 در 64
تعداد:


GIF Code Wizard
تبديل انيميشن به كد تابلوروان
تعداد:


مدارات آماده


ماژول Wav Player
Mono/Stereo 8khz-48Khz
تعداد:


پروگرامر هوشمندUSB برای AVR
پروگرامر AVR با قابلیت درج تمامی میکروکنترولرها از پین یک زیف سوکت و تامین کلاک جهت پوشش تمامی حالات فیوزبیت CKSEL
تعداد: 50


ليست محصولات
SMS خبرنامه

SMS

جهت دريافت رايگان تازه هاي سايت شماره مويايل خود را به همراه نام و نام خانوادگي به شماره 99009123812060  ارسال كنيد.

عضویت در خبرنامه

ایمیل - Email



تازه های سایت
· موتور همو پلار در 10 ثانيه[ 5 نظر - 15311 مشاهده ]
· نصب برنامه در Slax[ 9 نظر - 11668 مشاهده ]
· ورود به محيط Slax[ 16 نظر - 12106 مشاهده ]
· خواندن فایلهای MMC و SD با فرمت FAT16 , FAT32[ 33 نظر - 25936 مشاهده ]
· رله کنترل فاز Three Phase Monitor[ 35 نظر - 30022 مشاهده ]

[ موارد بیشتر در بخش اخبار و تازه ها ]
کیت نمایشگر سحرآمیز

صنعتی: رله کنترل فاز Three Phase Monitor

در ادامه مقالات بررسی مدارات صنعتی ، اینجا قصد بررسی عملکرد و تحلیل مدار رله کنترل فاز را دارم. بصورت خلاصه اگر بخواهیم تعریفی از کاربرد این رله بیاورم میتوان گفت که این رله در مدارات برق سه فاز استفاده میشود و بخصوص در تابلوهایی که برای کنترل موتور هستند. این رله خطوط سه فاز ورودی را تحت نظر دارد و در شرایط زیر عمل نموده و مدار را متوقف میکند:
  • قطع یک یا دو فاز.
  • جابجا شدن فازها.
  • عدم تقارن ولتاژهای سه فاز.
  • کاهش یا افزایش ولتاژ فازها.

رله کنترل فاز Three Phase Monitor

این مدار کاملا آنالوگ است و برای کسانی که مایل هستند با نحوه طراحی مدارات صنعتی آشنا شوند این مقاله مفید خواهد بود. بخصوص اینکه در طراحی این مدار نکات و ظرافت جالبی بکار برده شده که قطعا برای شما آموزنده و شیرین است.



مدار تغذیه رله کنترل  فاز Three Phase Monitor Schematic Power Supply

 

در این مدار برای تهیه ولتاژ DC مورد نیاز مدار الکترونیکی خود از خط اول فازهای ورودی استفاده میکند. این فاز پس از عبور از مقاومت های R14 و R15 توسط خازن C5 ولتاژ آن کاهش میابد. لازم به ذکر است که مقاومت R16 که بصورت موازی با این خازن قرار گرفته برای جلوگیری از افزایش بیش از حد ولتاژ خازن و دشارژ آن در زمان قطع برق در نظر گرفته شده است.

سپس این ولتاژ به دو مسیر مختلف تقسیم میشود. در مسیر اول پس از عبور از دیود D4 و یکسو شدن وارد C6 شده تا صاف گردد. سپس توسط مقاومت R22 و دیود زنر Z3 رگوله شده و پس از صاف و فیلتر مجدد شدن توسط خازن های C7 و C10 برای استفاده مدار آماده میشود.مقاومت R21 وظیفه مصرف ولتاژ تولید شده را دارد تا مانع از افزایش ولتاژ مدار خواهد شد.

مدار تغذیه رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic Power Supply

در مسیر دوم نیم سیکلهای منفی توسط D5 عبور داده شده و یکسو میگردد و برای صاف کردن آن از C12 استفاده میشود. این ولتاژ نسبت به ولتاژ قبلی دارای پلاریته مخالف است و برای راه اندازی رله خروجی و ترانزیستور مربوط به آن استفاده میشود.

برای مشخص شدن تقارن فازها یعنی یکسان بودن مقدار ولتاژ هر سه فاز و همینطور اختلاف فاز یکسان برابر با 120 درجه و همینطور قطع نبودن یک یا دو فاز مدار این مدار از یک ترفند بسیار ساده اما زیبا استفاده کرده است.

مدار ستاره رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic Star

اگر به تصویر بالا دقت کنید مشاهده خواهید کرد که سه مقاومت R1 ، R2 و R3 که هر سه 33000 مگا اهمی هستند و بصورت ستاره بسته شده اند. در صورتیکه دامنه هر سه فاز یکسان باشد و همچنین اختلاف فاز بین آنها با هم برابر 120 درجه باشد ولتاژ نقطه مشترک سه مقاومت برابر صفر خواهد شد. در صورتیکه یک یا دو فاز هم قطع شود این تقارن به هم خورده و ولتاژ نقطه مشترک دیگر صفر نخواهد بود. پس یکی از شروط صحت فازهای ورودی صفر بودن ولتاژ این نقطه خواهد بود.

مدار تست تقارن فاز رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic ASY

بخشی از این ولتاژ توسط پتانسیومتر P1 و مقاومت R6 نمونه برداری میشود و پس از یکسو سازی توسط D1 و محدود کردن آن توسط دیود زنر D2 و صاف نمودن توسط R9 و C2 از طریق مقاومت R20 به ورودی مثبت آپ امپ وارد میشود.در صورتیکه ولتاژ این پایه(پایه شماره 3) بالاتر از وردی منفی (پایه شماره 2) آپ امپ باشد خروجی (پایه شماره 1) آپ امپ مثبت خواهد شدو LED قرمز رنگ به نشانه خطای عدم تقارن روشن خواهد شد.

قسمتی که در بالا توضیح داده شد بسیاری از موارد را تست میکند اما در دو مورد متوجه خطا نمیشود. اول اینکه در صورتیکه شما جای فاز ها را جابجا کنید این مدار متوجه نخواهد شد و دوم اینکه اگر مقدار ولتاژ هر سه فاز کمتر از حد معمول باشد اما به شرط اینکه ولتاژها با هم برابر باشند باز مدار بالا این مشکل را متوجه نخواهد شد.

برای رفع ایراد اول و تشخیص جابجایی فازها مدار از دو فاز تست میگیرد که آیا در سر جای خودشان هستند. قطعا وقتی دو فاز ار سه فاز درست باشند فاز سوم هم درست خواهد بود! در این مدار فازهای R و T تست میشوند. برای اینکار ولتاژ R از طریق مقاومت R11 عبور داده میشود و ولتاژ فاز T از طریق یک مدار RC که شامل R12 و C1 است و نقش ایجاد اختلاف فاز را دارد بازی میکند عبور کرده و هر دوی این سیگنالها بر روی کاتد دیود زنر Z2 اعمال میشوند.

مدار تست توالی-عدم جابجایی- فاز رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic SEQ

در صورتیکه فازهای R و T درست وصل شده باشند فاز T بدلیل عبور از مدار ایجاد اختلاف فاز که آنرا به اندازه 90 درجه به جلو میبرد در نتیجه چون اختلاف این دو فاز 240 درجه است این اختلاف بعد عبور از مدار به حدود 150 درجه میرسد که تقریبا اثر همدیگر را خنثی میکنند. و دامنه آن سیگنال موجود در سر کاتد دیود زنر کم خواهد بود. این ولتاژ پس از محدود سازی توسط این دیود و مقاومت موازی با آن توسط دیود D3 یکسو شده و توسط R19 و C4 صاف میشود. این ولتاژ یه ورودی مثبت (پایه 10) آپ امپ وارد میشود و در صورت بالاتر بودن از ولتاژ پایه 9 خروجی این آپ امپ فعال شده و LED قرمز رنگ مربوط به توالی فازها روشن میشود.

برای رفع ایراد دوم یعنی تست دامنه ولتاژ فازها کافی است که ولتاژ یکی از فازها بررسی شود در صورتیکه دامنه آن مناسب بود و همینطور در مدار اول متقارن بودن فازها تائید شده باشد میتوان بر درست بودن ولتاژ ها اطمینان داشت.

مدار تست دامنه ولتاژ رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic Volt

در این مدار ولتاژ فاز T بررسی میشود و سیگنال آن پس عبور از مقاومتهای R10 کاهش یافته و پس از یکسوسازی توسط D9 به خازن C3 رفته تا صاف شود حال بخشی از این ولتاژ توسط پتانسیومتر P2 نمونه گیری و مقایسه میشود. در صورتیکه این ولتاژ کمتر از حد نرمال باشد خروجی آپ امپ فعال شده و LED خطای ولتاژ روشن میشود.

همانطور که دیدید سه مدار برای بررسی حالات مختلف در نظر گرفته شده. که در صورتیکه هر یک از این سه مدار خطایی را تشخیص دهند باید رله عمل کرده و ولتاژ را قطع کند. البته معمولا بدلیل اینکه ممکن است خطاها بصورت لحظه ای بوجود آمده باشند مثلا برای لحظه  ای ولتاژها کاهش یابند، باید در مدار تاخیری وجود داشته باشد که در صورت وجود خطای لحظه ای از آن بتوان چشم پوشی کرد.

برای اینکه در صورت بروز هر یک از خطاها رله فعال شود از مدار زیر استفاده شده. که شامل سه دیود D6 و D7 و D8 است. که کاتد آنها بصورت مشترک به هم وصل شده. قطعا میدانید که در صورتیکه کاتد چند دیود به هم متصل شود فقط یکی از دیود ها میتواند روشن شود و آن دیودی است که ولتاژ روی آند آن از آند سایر دیودها بالاتر باشد. البته احتمال اینکه هر سه دیود روشن شوند هست و خیلی کم چون باید ولتاژ آند همه آنها با هم دقیقا برابر باشد و همچنین ولتاژ بایاس مستقیم آنها. که در عمل این اتفاق خیلی بعید به نظر میرسد.

مدار یا دیودی رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic OR Diode

اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که ولتاژ آند دیودهای فوق به خروجی سه مدار قبلی وصل است. و در نتیجه در صورتیکه هر یک از مدارات بالا خطایی را تشخیص دهند خروجی مدار فوق فعال میشود. حال باید در مسیر این دیودها مدار تاخیری که در بالا به آن اشاره شد قرار گیرد تا پس از تاخیر مناسب رله را فعال نماید.

مدار تاخیر رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic Delay

خروجی دیودها از طریق مقاومت R32 به پایه منفی آپ امپ(پایه 13) وصل میشود بر روی این پایه مقاومت R33 و پتانسیومتر P3 و خازن C9 نیز قرار دارند که در واقع نقش مدار تاخیر را بازی میکنند. و در نتیجه ولتاژ ورودی آپ امپ بسرعت تغییر نخواهد کرد و پس از گذشت زمانیکه توسط P3 تعیین میشود باعث تحریک خروجی آپ امپ خواهد شد و خروجی را صفر میکند. با صفر شدن خروجی LED سبز رنگ که نشانگر سالم بودن خطوط سه فاز هست خاموش شده و دیود زنر Z5 فعال شده و ترانزیستور Q1 تحریک میشود و در نتیجه رله عمل خواهد کرد.

اگر دقت کرده باشید در تمامی مراحل بالا هر چهار آپ امپ مدار یک ولتاژ مرجع را برای مقایسه استفاده میکردند که این ولتاژ مرجع برای هر چهار آپ امپ یکسان است و توسط مدار زیر تهیه میشود.

مدار تامین ولتاژ مرجع رله کنترل فازThree Phase Monitor Schematic VREF

مدار فوق از ولتاژ تغذیه انشعابی گرفته و پس از عبور از R23 آنرا توسط دیود زنر Z4 رگوله کرده و توسط C8 صاف میکند. و این ولتاژ به عنوان مرجع در بخشهای مختلف استفاده میشود.

برای دانلود نقشه با سایز بزرگتر بر روی نقشه کوچک زیر کلیک کنید.

شماتیک مدار رله کنترل فاز Three Phase Monitor Schematic

امیدوارم که توضیح این مدار برای شما علاقمندان مفید واقع شده باشد. در انتها نیز تصویری از مدار واقعی که نقشه فوق از آن بدست آمده را برایتان قرار دادم.

تصویر برد کامل رله کنترل فاز Three Phase Monitor Board Photo

 



کلمات کليدي : رله کنترل فاز برق موتور تابلو صنعت توالی سینک ولتاژ Three Pahse Motor Sync Delay Voltage
ارسال شده در مورخه : جمعه، 24 دي ماه ، 1389 توسط lachini  چاپ مطلب

مرتبط با موضوع :

 تایمر راه پله دیجیتالی Digitally Stair Timer  [جمعه، 8 مرداد ماه ، 1389]
 تایمر راه پله - Stair Timer  [سه شنبه، 5 مرداد ماه ، 1389]
 چشمک زن با LM317  [شنبه، 6 مهر ماه ، 1387]
 چشمک زن همه فن حریف!  [شنبه، 6 مهر ماه ، 1387]
 لامپ هشدار - فلاشر 220 ولت  [جمعه، 5 مهر ماه ، 1387]

نام شما: [ کاربر جدید ]

عنوان:
 
نظر:


:) ;) |) :- :( :0 :# *) ^) +)) :} |(( @: (:) :? :**

کد امنيتي : cat64doq
تايپ کد امنيتي : [ بازگشت ]

در مورد مقادیر زنرها (امتیاز : 1)
توسط alireza-hadadpor در مورخه : يكشنبه، 5 تير ماه ، 1390
(مشخصات کاربر | ارسال پیغام شخصی)
سلام با تشکر فراوان و سپاس در صورت امکان مقادیر زنر ها رو هم بدین


[ ارسال جوابیه ]


تشکر (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 6 بهمن ماه ، 1389
مطلبخیلی مفیدی بود لطفا اگر میتوانید باز به تحلیل این گونه مدارات بپردازید


[ ارسال جوابیه ]


تشکر (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 10 بهمن ماه ، 1389
با تشکر از مطالب زیبای شما


[ ارسال جوابیه ]


بی عنوان (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 14 فروردين ماه ، 1390
دوست عزیز شما با کدوم مجوز رله کنترل فاز شرکت برنا الکترونیک رو ریورس کردی و نقشه و عکس اونو عمومی کردی تو سایتت؟ اسم این کار چیه ! خبر داری؟


[ ارسال جوابیه ]


کنترل فاز (امتیاز : 1)
توسط jafar_w1350 (asd) در مورخه : پنجشنبه، 8 ارديبهشت ماه ، 1390
(مشخصات کاربر | ارسال پیغام شخصی)
توضیحات خوبی بود با تشکر


[ ارسال جوابیه ]


very best (امتیاز : 1)
توسط farhad58 (mani.tiba287@gmail.com) در مورخه : يكشنبه، 16 مرداد ماه ، 1390
(مشخصات کاربر | ارسال پیغام شخصی)
thanks


[ ارسال جوابیه ]


تشكر (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : شنبه، 2 مهر ماه ، 1390
با سلام ممنون از زحمتي كه كشيدين ، بسيار مفيد افتاد .


[ ارسال جوابیه ]


a (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 6 آبان ماه ، 1390
توضيحات شما در مورد مدار توالي فاز كاملن غلط است


[ ارسال جوابیه ]


مقادیر زینر (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : سه شنبه، 15 فروردين ماه ، 1391
سلام با تشکر از مدار خوب و مفیدتون . لطفا مقادیر زینرها رو درج کنید .


[ ارسال جوابیه ]


میهمان. (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : دوشنبه، 28 فروردين ماه ، 1391
مرسی. مفید بود


[ ارسال جوابیه ]


درخواست مدار (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 17 ارديبهشت ماه ، 1391
سلام مدار خوبیه ولی نتونستم شبیه سازی کنم اگر ممکنه فال پروتئوس این نقشه رو برام ایمیل کنید با تشکر ادرس ایمیل masoudmpt@gmail.com


[ ارسال جوابیه ]

  • [بدون موضوع] توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 1 شهريور ماه ، 1391

n (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : سه شنبه، 16 خرداد ماه ، 1391
سلام من اين مدار رو طزاحي كردم ولي هميشه جراغ سبز روشنه احتمالا مدار اشتباهه


[ ارسال جوابیه ]


کمک (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 1 شهريور ماه ، 1391
میشه لطفا D10 و Z1 را در مداری که تحلیل کردید نشان بدید؟ این دوتا اصلا نیسن که؟!!!!!


[ ارسال جوابیه ]


مهدی (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 26 مهر ماه ، 1391
سلام کنترل فاز در اسانسور و ...(شغل جدیدمن) کاربرددارد بیشترتوضیح دهید خدا یارتان بدرود


[ ارسال جوابیه ]


Ali Kamali (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : دوشنبه، 13 آذر ماه ، 1391


[ ارسال جوابیه ]


omid=edison (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 27 بهمن ماه ، 1391
باسلام وبلاگ یاسایت قشنگی دارید امید وارم دراختراعات ونو آوری ها پیشرفت کنید وهمیشه درصنعت پیشرفت داشته باشید ازوبلاگ من هم دیدن کنید ونظرخودتان رادروبلاگ قراردهید .متشکرم WWW.GHODRATSYSTEM.BLOGFA.COM


[ ارسال جوابیه ]


omid=edison (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 27 بهمن ماه ، 1391
باسلام وبلاگ یاسایت قشنگی دارید امید وارم دراختراعات ونو آوری ها پیشرفت کنید وهمیشه درصنعت پیشرفت داشته باشید ازوبلاگ من هم دیدن کنید ونظرخودتان رادروبلاگ قراردهید .متشکرم WWW.GHODRATSYSTEM.BLOGFA.COM


[ ارسال جوابیه ]


omid=edison (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : جمعه، 27 بهمن ماه ، 1391
باسلام وبلاگ یاسایت قشنگی دارید امید وارم دراختراعات ونو آوری ها پیشرفت کنید وهمیشه درصنعت پیشرفت داشته باشید ازوبلاگ من هم دیدن کنید ونظرخودتان رادروبلاگ قراردهید .متشکرم WWW.GHODRATSYSTEM.BLOGFA.COM


[ ارسال جوابیه ]


تشکر و قدردانی (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 25 فروردين ماه ، 1392
بسیار جالب و کاربردی بود با تشکر از آقای لاچینی بابت تهیه این مقاله http://www.pardicsys.ir


[ ارسال جوابیه ]


تشکر و قدردانی (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 25 فروردين ماه ، 1392
بسیار جالب و کاربردی بود با تشکر از آقای لاچینی بابت تهیه این مقاله http://www.pardicsys.ir


[ ارسال جوابیه ]


سورس مدار (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : سه شنبه، 31 ارديبهشت ماه ، 1392
با سلام و خسته نباشدی خدمت مهندس گرامی.اگر امکانش هست سورس یا یه عکس با کیفیت تر بذارید چیزی معلوم نیست تو عکسی که گذاشتین


[ ارسال جوابیه ]


پیگیری (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 23 مرداد ماه ، 1392
سلام چرا بعد از 5 ماه هنوز مطلب جدیدی روی سایت نیس بخدا خسته شدیم از بس سایتو زیر و رو کردیم


[ ارسال جوابیه ]


تشکر (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 3 شهريور ماه ، 1392
مدار بسیار مفیدی بود. با تشکر از زحمات شما www.toospower.com


[ ارسال جوابیه ]


درخواست كمك براي تجزيه مدار (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 17 شهريور ماه ، 1392
لطفا با اين حقير براي كمك به تجزيه يك مدار صنعتي تماس بگيرين .


[ ارسال جوابیه ]


تجزيه مدار (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 17 شهريور ماه ، 1392
amin7715@yahoo.com لطفا براي تجزيه يك مدار صنعتي با اين حقير تماس بگيرين .


[ ارسال جوابیه ]


نیاز به راهنمایی (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : شنبه، 4 آبان ماه ، 1392
سلام من از این دستگاه برا سردخونم استفاده کردم یه دو ماهی خوب بود ولی دوروزه که چراغ قرمز روشن شده که آلارم فاز نامتقارن هستش منم آی سی وترانزیستور رو عوض کردم ولی فایده نداشت ازمدار خارج کردم و یه جای دیگه تست کردم جواب داد با ولت متر اندازه گرفتم ولتاژ 403 و397و405 رو نشون داد نمی دونم مشکل کجاست اگه کنتر رو قطع کنیم وبعد از 1 دقیقه وصل کنیم کنترل تا 5 دقیقه چراغ سبز میشه بعدش قرمز می خواستم یه لطفی بکنید و راهنماییم کنید مرسی davoodban@yahoo.com


[ ارسال جوابیه ]


کنترل فاز (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : دوشنبه، 25 آبان ماه ، 1394
سلام درصورت امکان مداررابصورت پرتئوس جهت مشاهد ه ارسال نمایید باتشکر mahdi7950@gmail.com


[ ارسال جوابیه ]


تقدیر و تشکر. (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : چهارشنبه، 30 فروردين ماه ، 1396
با تشکر از زحمات شما مهندس عالی قدر که از نشر علم هراسی ندارید.


[ ارسال جوابیه ]


عالي (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : شنبه، 24 تير ماه ، 1396
عالي و مفيد


[ ارسال جوابیه ]


hasan fatehy (امتیاز : 0)
توسط ميهمان در مورخه : يكشنبه، 19 اسفند ماه ، 1397
دستت درد نکند بسیار جالب نقشه را توضیح دادید نهایت تشکر را دارم


[ ارسال جوابیه ]

امتیاز دهی به مطلب
امتیاز متوسط : 3.87
تعداد آراء: 141


لطفا رای مورد نظرتان را در مورد این مطلب ارائه نمائید :

عالی
خیلی خوب
خوب
متوسط
بد

موضوعات مرتبط

مدارات صنعتی

پروگرامر و تستر آِی سی سانا با قابلیت تشخیص اتوماتیک قطعه و درج تمامی قطعات از پین یک زیف و تامین کلاک قابل استفاده در بسکام و کدویژن